Rots en Water Het Roesink in Deventer 7/10

30 januari 2018

Vandaag vond de 7e les plaats, Rots en Water op ‘Het Roesink’ in Deventer, tevens openbare Daltonschool in Deventer. Tien dinsdagen, geeft Annie Lamey, advanced trainer Rots en Water trainingen. Onder supervisie van Eric Kok, master instructor Rots en Water. De trainingen worden gegeven aan groep 5/6 en groep 7/8.

Rots en Water is een psychofysieke training voor PO, VO, MBO, speciaal onderwijs, hulpverlening, jeugddetentie en GGZ. Het richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties, het voorkomen en aanpakken van pesten, weerbaarheid en seksueel geweld.

Steekwoorden in het proces zijn:
–      Rots en Water voor de leerlingen in de gymzaal,
–      Reflectie en transfer in de klas middels het werkboek
–      De ouders bij het proces betrekken, zoals een ouderavond en een wekelijkse update in          de nieuwsbrief van school.

Vandaag vond de 7e les plaats. Er zullen nog 3 lessen volgen.

Les 7 De Rotshouding
In de Rotshouding oftewel de Rotskasteel sta je sterk. Anderen kunnen tegen je aanduwen zonder dat je omvalt, dat geeft een heel sterk gevoel. Omdat je je aandacht op een vast punt hebt gericht (focus), je voeten stevig staan en je rust in je buik hebt kun je jezelf beter concentreren. Handig voor in de klas bij een toets. Maar ook als iemand jou pest kun je zo rustig blijven, het pesten stopt dan meestal vanzelf. iemand die pest heeft niet echt zelfvertrouwen en weet vaak niet eens hoeveel pijn pesten kan doen.
Een pestkop is niet cool maar koud!

Een mooi proces heeft zich vandaag voortgezet. Leerlingen die leren hun grenzen aan te geven. Wanneer zeg ik: ‘Stop tot hier en niet verder’. Jij kiest met je eigen Rotskasteel hoever de ander mag gaan of niet. Het gronden, centreren. Rust in je buik door je ademhaling te reguleren is rust in je hoofd. De leerlingen hebben dit vandaag mogen ervaren. Veelal noemden de leerlingen in de evaluatie ‘grenzen kunnen aangeven’.

Prachtige ervaring om op verder door te bouwen. 

Tot de volgende les waar we verder zullen bouwen aan ons proces,
les 8 De waterhouding en pesterijen

Meer informatie over het programma kunt u lezen op
www.rotsenwater.nl
www.wktraining.nl, de website van trainer Eric Kok
www.CreateYourOutlines.nl de website van trainer Annie Lamey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *